Description
تاریخ ارسال به چاپخانه: 09/02/1392
تاریخ ارسال به صحافی: 04/03/1392
تاریخ ارسال به مؤلف: 1392/3/12
درباره آداب و رسوم زندگی مردم از زمان تولد تا مرگ استان کهگیلویه و بویر احمد
از دیدگاه جامعهشناسی هیچ فردی از جوامع انسانی بیفرهنگ نیست و آنان که افراد
جامعه را به دو گروه با فرهنگ و بیفرهنگ تقسیم میکنند، تصوری نادرست و عامیانه از جامعه دارند.
فرهنگ را میتوان به عنوان مجموعه رفتارهای اکتسابی و ویژگی اعتقادی اعضای یک جامعه ی معین تعریف کرد و اکتسابی بودن، آن را از رفتارهای وراثتی و ویژگیهای زیستی متمایز میکند. هر جا که جامعهای موجود باشد فرهنگی منطبق با آن جامعه نیز وجود دارد. فرهنگی که نسل به نسل منتقل شده و نهادهای دینی، زبان، ارزشها، باورها، قوانین، سنن و علوم را در بر میگیرد که هر کدام سالیان متمادی قدمت دارند. که ابتدا با حرکات جسمانی و بعدها با زبان گفتاری یعنی الگوهای صوتی و معانی پیوسته به آن و در نهایت با زبان نوشتاری حفظ و منتقل گردیده است.
خاستگاه فرهنگ قومی در کهگیلویه و بویراحمد، جوامع عشایری و روستایی است که در تعاریف جامعهشناسی به گروهی از انسانها اطلاق میشود که دارای نحوهی زندگی مشابه با زبان و اعتقادات و مقتضیات اجتماعی مشترکاند، شیوهی زندگی افراد در این جوامع غیررسمی است و روابط اعضاء بسیار قوی و عمیق است جامعه عشایری اغلب به دامپروری و جامعه روستایی به کشاورزی اشتغال دارندهنجارهای زیبای فرهنگ ایلی امروز به دلیل تغییر شیوهی زندگی مردم دچار تحولات و دگرگونیهای عظیمی شده که اغلب یاد و نام آنها در اذهان بزرگترها مانده است. بازخوانی این خرده فرهنگ و بررسی و تحلیل آن کاری است بس عظیم و مهم که هم به مطالعه و تحقیق در متون تاریخی و اجتماعی و هم گفتگو و مصاحبه با مطلعینی که هنوز در قید حیات اند نیازمند است. فرهنگ غنی از عواطف انسانی و پاکی و صداقت و تعاون و همکاری در کنار سختی معیشت و مصائب متعدد ما را به سوی خود فرا خواهد خواند، زیرا که
هر کسی کو دور ماند از اصل خویش باز جوید روزگار وصل خویش
مکتوبه پیش روی، جستاری است از هنجارهای زیبا و غنی خرده فرهنگ ایلات و عشایر کهگیلویه و بویراحمد، در خصوص اعتقادات و باورهای دوران قبل از بارداری تا تولد، کودکی، جوانی و مرگ، در زمانی کوتاه با استفاده از منابع مکتوب موجود، تجربیات و تحقیقات میدانی نویسنده از مطلعین به رشته تحریر درآمده، قطعاً کمبودها و کاستیهایی دارد که امید است تلنگری باشد بر کسانیکه دستی به قلم و دغدغه فرهنگ ایل را دارند، اینجانب از همهی کسانی که در این خصوص هم ایجاد انگیزه نمودند و هم راهنما و اثرگذار از جمله آقایان رضا پارسیاننژاد، سید یعقوب غفاری، سید فیض الله افرازی زاده، سید علی شامیری و محمدشریف اسلامی مسئول و کارشناسان حوزهی هنری سازمان تبلیغات اسلامی استان کوهگیلویه و بویراحمد تقدیر و تشکر مینمایم. همچنین از خانم ها شهناز درفشیان و فاطمه یارینسب که در تایپ و ویرایش زحمت کشیدهاند و آقایان سید حسن غفاری و اسحاق آقایی که در تهیه عکسها همکاری نمودهاند تقدیر و تشکر مینمایم. برای جمعآوری مطالب این کتاب ضمن اینکه خود متولد سال 1335 هجری شمسی در محیط عشایری و روستایی زندگی میکردهام و حتی به روشهای مطروحه در کتاب در دوران کودکی و طفولیت که دوا و دکتر در دسترس نبود در مقابل بیماریها معالجه شدهام وبارها و بارها شاهد معالجه دیگران بوده و همچنین دهها بار در مراسم خواستگاری و عروسیهای سنتی، عزاداریها و سوگها از نزدیک حضور داشته، از اطلاعات افراد معمر و سر رشتهدار در امور طب سنتی در روستاها و ایلات از طریق گفتگو و مصاحبه بهرهمند گردیدهام. از جمله حاجیه خانم ماهیجان محمدی ساکن روستای بازرنگ که اکنون در سن هشتاد سالگی است. ایشان هم در تهیه دارو و هم در درمان بیماریهای کودکان به روش سنتی صاحب تجربه بوده و دهها نوزاد به کمک او از مادر متولد شدند و ناف آنها را بریده است.
همچنین بارها شاهد و ناظر طبابت مرحوم مشهدی محمد حسین محمدیان ساکن روستای کریمآباد بویراحمد بودم که به خوبی داروهای گیاهی را میشناخت و از ترکیبات آنها برای معالجه بیماران استفاده مینمود هم کودک و هم بزرگسال و تخصصی عجیب در رفع کشیدگی مفاصل و ماهیچهها و در رفتگی غضروفها و شکستهبندی داشت. برای ایشان از خداوند طلب مغفرت میکنم.
موضوع: ادبی هنری- تاریخی و جغرافیای مناطق
ادبی هنری- سایر
سید محمود موسوی پور
چاپ شده و موجود در فروشگاه
صفحه: 128
کهگیلویه و بویراحمد